- Afghanistan is volgens The Economist Intelligence Unit het minst democratische land ter wereld.
- Rusland is het afgelopen jaar een stuk minder democratisch geworden, maar behoort nog net niet tot de twintig meest autoritaire regimes.
- Slechts acht procent van de wereldbevolking woont in een volledige democratie.
- Lees ook: Hoe moet Rusland eruit zien na Poetin? Dit is de visie van oligarch en criticus Michail Chodorkovski
Slechts 8 procent van de wereldbevolking woont in een volledig democratisch land. De rest van de mensen moet het doen met een onvolkomen democratie, een hybride regime of met een ronduit autoritair regime, zo blijkt uit de Democracy Index 2022 van The Economist Intelligence Unit.
Afghanistan is onder het Taliban-bewind het minst democratische land ter wereld.
Het gemiddelde democratische gehalte wereldwijd is afgelopen jaar ongeveer gelijk gebleven, maar in sommige landen is de situatie juist wel sterk verbeterd of verslechterd.
In het Rusland van president Vladimir Poetin is grootste democratische achteruitgang vastgesteld. De invasie van Oekraïne ging vergezeld met grootschalige repressie en censuur in eigen land. “Rusland beweegt zich al geruime tijd weg van democratie en heeft inmiddels veel eigenschappen van een dictatuur”, schrijft The Economist Intelligence Unit.
Andere landen waar de democratie het afgelopen jaar verder werd aangetast zijn onder meer de Russische bondgenoot Wit-Rusland, Burkina Faso, Haïti en Mexico. In Burkina Faso vanwege de staatsgreep begin vorig jaar en in Haïti vooral vanwege de door drugsbendes ondermijnde autoriteit van de regering.
Volgens de onderzoeksdivisie van The Economist zijn ook de Verenigde Staten geen volledige democratie. Er zijn vooral zorgen over de politieke cultuur van polarisatie, het gebrekkige functioneren van de overheid en de burgerlijke vrijheden na het inperken van abortusrechten.
Landen waar de democratie juist in opmars is zijn onder meer Thailand, Angola, Niger, Griekenland en Chili. Noorwegen is net als vorig jaar het meest democratische land ter wereld. De Noren danken hun eerst positie vooral aan hun verkiezingsproces, pluralisme, politieke cultuur en politieke participatie.
Nederland won twee plaatsjes op de ranglijst en staat op de negende plek van in totaal 167 onderzochte landen.
De meest autoritaire regimes
Dit is in omgekeerde volgorde de top twintig van minst democratische landen ter wereld met tussen haakjes de score voor het democratische gehalte op een schaal van 0 tot 10.
20. Burundi (2,13)
19. Oezbekistan (2,12)
18. Saoedi-Arabië (2,08)
17. Libië (2,06)
16. Eritrea (2,03)
15. Wit-Rusland (1,99)
14. Iran (1,96)
13. Jemen (1,95)
12. China (1,94)
11. Tadzjikistan (1,94)
10. Equatoriaal Guinee (1,92)
9. Laos (1,77)
8. Tsjaad (1,67)
7. Turkmenistan (1,66)
6. DR Congo (1,48)
5. Syrië (1,43)
4. Centraal-Afrikaanse Republiek (1,35)
3. Noord-Korea (1,08)
2. Myanmar (0,74)
1. Afghanistan (0,32)